Bitcoin Facing Greater Price Volatility Than Ether in Q3, Options Market Data Suggesties

30. Juni 2020

Bitcoin lijkt misschien volatieler dan traditionele activa, maar in de crypto-markten wordt het als relatief stabiel beschouwd in vergelijking met alternatieve cryptocurrencies.

Bitcoin (BTC) is de grootste cryptocurrency naar marktwaarde. Het wordt niet alleen gebruikt als basisvaluta voor de handel in kleinere digitale activa, maar het is ook minder kwetsbaar voor manipulatie of plotselinge koersschommelingen in vergelijking met altcoins, die meestal gebaseerd zijn op de blokketen van Ethereum.

Deze prijssituatie kan echter in de loop van het derde kwartaal veranderen, afhankelijk van de marktgegevens van de opties.

De spreiding tussen de drie maanden at-the-money impliceerde volatiliteit voor de ether (ETH) token en Bitcoin Revolution pair, een maat voor de verwachte volatiliteit tussen de twee, daalde tot een recordlaagtepunt van -2,4% op zondag, volgens gegevens van de crypto-derivatenonderzoeksfirma Skew.

De negatieve spreiding laat zien dat de optiemarkt verwacht dat de bitcoin in de komende drie maanden volatieler zal zijn dan ether,“ zei Scheve CEO Emmanuel Goh.

De spread klokte een recordhoogte van 33% in februari en is sindsdien op een dalende trend.

De impliciete volatiliteit, die wordt berekend aan de hand van de prijzen van opties en onderliggende activa en andere belangrijke maatstaven, geeft de verwachtingen van beleggers weer over hoe volatiel of risicovol een actief zou zijn in een bepaalde periode. Impliciete volatiliteit is een manier om de onzekerheid te kwantificeren.

Het feit dat de markten nu rekening houden met de hogere volatiliteit van de bitcoineprijs in vergelijking met de ether is verrassend gezien de focus op de op het ethereum gebaseerde Decentrale Financiering (DeFi) sector in de loop van de afgelopen maand,“ zei Goh.

Volgens gegevensleverancier DeFiPulse, is het aantal ether die in DeFi-toepassingen wordt opgesloten, gestegen van 2.539 miljoen op 16 juni tot 3.087 miljoen op 29 juni. Dat is een groei van meer dan 20% in 13 dagen. In dezelfde periode is de dollarwaarde van verschillende vergrendelde penningen gestegen van 1 miljard dollar naar 1,62 miljard dollar. Merk op dat van de 205 projecten van DeFiPulse, 192 gebaseerd zijn op Ethereum.

De activiteit heeft het tempo opgevoerd nadat de COMP-munt van Compound in het kader van het leenprotocol op 18 juni live ging voor de handel. De bestuursmunt steeg in de volgende drie dagen met 500%, wat een waanzin in de DeFi-ruimte teweegbracht.

De markt is verdeeld over de vraag of de explosie van DeFi zal leiden tot een duurzame rally in ether of tot een boom-bust-cyclus. „DeFi zal waarschijnlijk helpen duwen ETH tot $1 biljoen markt GLB,“ Joseph Todaro, leidende partner bij Blocktown Capital, tweeted op 16 juni.

Ondertussen, zette CIO Ari Paul van de Toren van BlockTower een tweetdraad op 21 Juni uit die de mogelijkheid van vloeibaarheidsmijnbouw verklaart die een bel in de DeFi ruimte van brandstof voorziet. Liquiditeitsmijnbouw verwijst naar het uitgeven van bestuursmunten om activa in een uitleen-/opnameprotocol op te nemen.

Als zodanig kan men verwachten dat ether vluchtiger is dan bitcoin, vooral met bitcoin-gerelateerd nieuws dat opgedroogd is na de derde mijnbouwbeloning van de cryptocrème, die plaatsvond op 12 mei.

Terwijl de optiemarkt anders suggereert, kan de mogelijkheid dat bitcoin getuige is van een grotere volatiliteit niet worden uitgesloten. De bovenste cryptocurrency heeft bijna twee maanden lang gehandeld in het smalle bereik van $9,000 tot $10,000. Een langdurige periode van laagvolatiliteitsconsolidatie eindigt vaak met een grote piek in de volatiliteit.

Dat gezegd hebbende, zijn ether en andere altcoins zelden geïsoleerd van de pick-up in bitcoin marktvolatiliteit. Als de bitcoin grote bewegingen ziet, zal de ether ook waarschijnlijk verhoogde vluchtigheid onder ogen zien, die dingen in de DeFi-ruimte kon opschudden. Dat zou op zijn beurt meer paniek en onzekerheid in de ethermarkt kunnen veroorzaken. Dus, terwijl bitcoin kon in eerste instantie zien grotere volatiliteit, uiteindelijk ether volatiliteit kan inhalen en overtreffen bitcoin.